Back
Portfolio

New disabled access arrangements for the William Morris Gallery

Access for Disabled in the William Morris Gallery

One of the aims of the William Morris Gallery project was improving disabled access to the gallery, which was a Grade II* listed building that provided no access to upper floors and only permitted access to the ground floor through a temporary ramp. Our proposals retained the existing main entrance to the building as the principal access, rather than diverting wheelchair users to a secondary entrance. This reinforced the architectural qualities of the existing building and made the traditional entrance hall the focus for all circulation throughout the building.

Our scheme regraded the forecourt to the building to provide 'level access' to the ground floor, whilst retaining traditional steps in front. A new lift serving all floors was added to the eastern elevation between the existing building and the new extension. This makes the building fully accessible for disabled people. New disabled WCs were also provided. Accessible design was a key factor in designing the exhibition displays.

Art Fund Video
YouTube Video
William Morris Gallery Design