Back
Portfolio

William Morris Gallery, Walthamstow

The William Morris Gallery has undergone a complete transformation with a £3.5 million refurbishment made possible by a grant from the HLF.
The Gallery has been extended with a new east wing, which contains badly needed new facilities, a Tea Room, Shop, Special Exhibition Gallery and a conditioned object and archive store. The entire building has been refurbished, offices have been created in the basement, and a new learning centre and library now occupies the second floor.

The Gallery now has an accessible entrance, and a lift serving all floors, and new WCs.

The refurbishment of the building involved stripping back all the interventions that had been added over the last 100 years, to get back to the base building, with its fine panelled walls, timber shutters and elegant windows.

The exhibition has been completely reconsidered and William Morris is now re-interpreted following new themes developed by Benedetta Tiana of the BT Museum Consultancy. The exhibition design was carried out by GuM Studio, with graphic design by Thomas Manss and Co, and works closely with the historic architecture of the building, which is Grade ll* listed. Many new objects from the collection are now on display, and the exhibition covers all aspects of Morris’s work, including production from his workshops, his best-selling products, the Morris and Co shops, his many commissioned projects, and his political work and interest in the environment.

Art Fund Video
YouTube Video

Art Fund Museum of the Year 2013
Museums + Heritage Best Permanent Exhibition 2013